PELLETS

Bron: .bvb-bioenergy.nl

 

Houtpellets zijn kleine handzame geperste houten staafjes met een diameter van 6-8 mm en een lengte van 10-30 mm en zijn ideaal voor toepassing in volledig geautomatiseerde CV- of kachelsystemen werkend op houtpellets.

In de Duits sprekende landen, de Scandinavische landen en in Italiƫ worden houtpellets als brandstof al langere tijd toegepast. In sommige landen stookt men al in meer dan 50% van de situaties op hout.

Als grondstof voor de pellets wordt goed gedroogd afvalhout gebruikt. Het hout is grotendeels ontdaan van schors en bevatten een absoluut minimum aan verontreinigingen.
Met speciale machines wordt het hout samengeperst tot pellets. De harsen in het hout dienen hierbij als bindmiddel.
Deze pellets vormen een zeer belangrijke ontwikkeling voor zakelijk of particulier gebruik van hout als brandstof, met name omdat ze een hoger gebruiksgemak bieden dan brandhout. De toevoer naar de brander is geheel automatisch. De dichtheid is zo groot dat ze zinken in water. Het soortelijke gewicht van de houtpellet zelf is 1,2 kg/dm3 en het stortgewicht is 650 kg/m3. Daarnaast zijn de asresten slechts 0,4 tot maximaal 1% en kan de verbrandingswaarde oplopen tot 19 MJ/kg. Als vuistregel kan men aanhouden dat de verbrandingswaarde van 2 kg pellets gelijk is aan 1 m3 aardgas of 1liter stook-olie .

Met de pellets keren we voor een stuk terug naar de romantische tijd van de houtkachels. U blijft genieten van het vlammenspel van brandend hout, maar met het grote verschil dat het comfort van de nieuwe generatie pellet houtkachels, niet te vergelijken is met de kachels van weleer. Pellets maken het leven aangenaam en zijn een van de meest milieuvriendelijke brandstoffen.

 

HOME

 

Bezoek direct pelletkachel.org